Efter några veckor med iskalla vindar och snöbyar har vi äntligen fått lite försommarvärme. Vi hade ett föreningsmöte den 21/5 med väldigt många medlemmar på plats. Vi gjorde tre avläggare till tre lyckliga medlemmar och vi pratade också lite om vad än avläggare är och vad som är viktigt för att en avläggare ska bli ett livskraftigt samhälle.
- spätt yngel och gärna ägg. Bina behöver unga larver att göra en ny drottning av.
- ett par ramar med honung och pollen
- ett par ramar med täckt yngel
- tillräckligt med bin
Man bör flytta avläggaren minst tre kilometer från modersamhället, så att flygbina inte flyger hem igen. Det är förstås mycket viktigt att se till att man inte får med sig drottningen från modersamhället. Kolla alla ramar noggrant innan dom flyttas över till avläggaren.
Minska gärna flusteröppningen till ett par centimeter för att förhindra att andra samhällen i närheten rövar avläggaren på sitt foder. Detta kan hända i början av juni om det blir en svacka i tillgången på nektar.
Det här händer i avläggaren:
- ambina börja mata ett antal utvalda larver i rätt ålder med drottninggele, vilket gör att dom utvecklas till drottningar. Efter en vecka har avläggaren ett antal täckta drottningceller.
- efter 14 dygn kläcks drottningarna. Dom gör upp i kupan tills bara en är kvar.
- den nya drottningen gör några parningsflygningar, beroende på väderförhållanden.
- efter 30 dagar bör man kunna se ägg och späda larver i avläggaren
- det är förstås frestande att öppna sin avläggare, man försök nöja dig med att titta på bina från utsidan de första 30 dagarna
Läget i våra kupor
Samhällena i kuporna ett, två och tre är starka. Det var också därifrån vi gjorde avläggarna. Nummer fyra och fem lät vi vara ifred. Varroanedfallet från dessa två är fortfarande högre än dom andra. Arbetsgruppen besökte bigården förra helgen och varroabehandlade då femman med Apiguard och förstärkte med bin och yngel från en annan kupa. Nu kändes samhället kraftigare.